Kolika je realna vrednost dinara prema evru?

Bez autora
Apr 08 2012

Svakodnevno dinar nastavlja svoju tendenciju pada i svedoci smo redovnih vesti o dostizanju novih rekordnih vrednosti domaće valute u odnosu na evro. Ove godine NBS je intervenisala sa nešto više od 500 miliona evra kako bi sprečila prekomerne oscilacije.U nastavku možete pogledati rezultate ankete portala banke.online.rs o tome kakav uticaj na život građana imaju prevelike oscilacije vrednosti domaće valute.

Kolika je realna vrednost dinara prema evru?Svakodnevno dinar nastavlja svoju tendenciju pada i svedoci smo redovnih vesti o dostizanju novih rekordnih vrednosti domaće valute u odnosu na evro.

Ove godine NBS je intervenisala sa nešto više od 500 miliona evra kako bi sprečila prekomerne oscilacije.

U nastavku možete pogledati rezultate ankete portala banke.online.rs o tome kakav uticaj na život građana imaju prevelike oscilacije vrednosti domaće valute.

Među našim ispitanicima 74% je građana kojima su plate određene fiksno i obračunavaju se u dinarima. Sa druge strane 21% građana koji su učestvovali u anketi svoju zaradu prima u zavisnosti od kretanja dinara prema evru.

U poslednje vreme je bilo dosta priče o eventualnim mogućnostima uvođenja evra kao zvanične valute na domaćem tržištu. Prema odgovorima primetno je da veći deo građana ipak misli da Srbija nije spremna za uvođenje evra kao zvanične valute na domaće tržište.

Daljom diskusijom na temu koje su dobre ili loše strane, odnosno posledice moguće ukoliko se evro uvede kao zvanična valuta u našoj zemlji, građani u najvećoj meri navode veću sigurnost poslovanja i bolju monetarnu predvidivost kao pozitivne strane, ali samo uvođenje ove valute na domaće tržište smatraju u velikoj meri nerealnom opcijom.

U menjačnicama trenutno evro dostiže i 112 dinara, dok je u nekim bankama čak 114 dinara. Od mesta do mesta cene variraju i ako menjate veću količinu novca savetuje se da budete oprezni i uporedite nekoliko opcija. Ukoliko građanima banka kao svom klijentu nudi specijalan kurs preporučljivo je iskoristiti ovu opciju da bi se uštedelo.

Ako ste u mogućnosti da sačekate sa svojom transakcijom predlaže se da uporedite kretanje kursa evra bar nekoliko dana kako ne biste bili u gubitku. A da biste se unapred informisali o tome koliko će narednog dana vredeti evro možete to uraditi putem SMS servisa portala Banke:online/. Ove informacije mogu pomoći pri odluci da li da odmah odreagujete i promenite svoj novac ili da sačekate naredni dan i povoljniju ponudu kako biste uštedeli.

O kretanju vrednosti kursa domaće valute u odnosu na evro pitali smo i građane koji su učestvovali u našoj anketi. U nastavku možete pogledati kakvi su njihovi odgovori bili na pitanje kolika je realna vrednost dinara u odnosu na evro: Manje od 100 dinara za 1 evro (18,60%); Od 100 do 110 dinara za 1 evro (21,30%); Od 110 do 120 dinara za 1 evro (23,10%); Više od 120 dinara za 1 evro (31,40%); ništa od navedenog (5,60%).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik